Rauhanlähettiläät oppivat yhdessä rauhantyöstä

Kevään 2022 viimeisiä rauhanlähettiläskoulutuksen lähipäiviä vietettiin iloisissa tunnelmissa Helsingissä. Rauhanlähettiläät kävivät muun muassa vierailemassa eduskunnassa, jossa he pääsivät esittelemään kansanedustajille tekemiään rauhanpoliittisia aloitteita. Myöhemmin Marina Danoyan CMI:stä kävi kertomassa työstään rauhanvälityksen parissa. Hänen lisäkseen myös monia muita kiinnostavia vieraita päästiin kuulemaan ja heidän kanssaan keskustelemaan.

Jo aiemmin kevään aikana on käsitelty monia rauhan kannalta tärkeitä teemoja kuten pasifismia, antirasismia ja sitä, miten edistää rauhaa aktivismin keinoin. Vieraita on kuultu ja keskusteluita käyty niin etänä kuin lähipäivilläkin.

Rauhanlähettiläskoulutuksen tavoitteena on perehdyttää 18–29-vuotiaita nuoria rauhankysymyksiin ja erilaisiin rauhantyön muotoihin. Koulutuksen päätteeksi jokaiselle nuorelle etsitään sopiva tapa edistää rauhaa omassa elämässään: tapahtui se sitten vapaaehtoisena, opinnoissa taikka työelämässä.

Koulutukseen osallistuneelle Markus Nuuttilalle parasta keväässä on ollut tiiviiseen yhteisöön mukaan pääseminen. “Omasta ryhmästä on muodostunut ystäväporukka, joka on tarjonnut tukea sekä antanut tilaisuuden oppia.”

Tätä Markus kertookin toivoneensa koulutukselta, kun päätti hakea mukaan. Koulutus oli vaikuttanut jo alkujaan täydelliseltä tilaisuudelta päästä verkostoitumaan sekä sopivalta polulta oman juttunsa löytämiseen. Hän odottaakin innolla pääsevänsä jatkamaan koulutuksessa syntyneiden ideoiden työstämistä. Omaa aktivismiakaan rauhan saralla Markus ei aio jättää tähän. “Maailma tarvitsee radikaalimpaa muutosta ihmisläheisempään politiikkaan, jottaihmiskunnan ja luonnon olemassaolo saadaan varmistettua.”

Myös kevään koulutukseen osallistuneelle Ansa Kilpeläiselle uusiin ihmisiin tutustuminen on ollut yksi antoisimmista asioista koulutuksessa. “On ollut inspiroivaa päästä verkostoitumaan ja tapaamaan uusia tyyppejä, joilla on mielettömiä ideoita. Koulutuksessa on tullut usko omaan tekemiseen sekä siihen, että pienilläkin asioilla on paljon merkitystä.”

Koulutus on opettanut Ansalle rauhantyön sekä vaikuttamismahdollisuuksien monipuolisuudesta. Hän kertookin ehdottomasti haluavansa tulevaisuudessa jatkaa toimimista entistä aktiivisemmin rauhan eri teemojen parissa ja koulutus onkin antanut valmiudet lähteä eteenpäin.

Niin Markus kuin Ansakin suosittelevat rauhanlähettiläskoulutusta kaikille rauhantyöstä kiinnostuneille nuorille, jotka etsivät omaa tapaansa tehdä rauhantyötä. Ansa kertoo koulutuksessa oppineensa rauhan eri teemoista antimilitarismista asevalvontaan ja kansalaisvaikuttamiseen. “Suosittelen ehdottomasti tulemaan mukaan: tämä on monipuolinen ja antoisa kokemus”, Markus kannustaa.

Kirjoittaja oli kesätöissä Sadankomiteassa kesäkuussa 2022.