Tuntemattoman sotilaan sponsorointi banalisoi sodan kauhut

Sota on väkivaltaista, kipua tuottavaa ja traumatisoivaa. Sodan päämäärällä voidaan yrittää oikeuttaa väkivalta ja sen välttämättömyys, mutta se ei poista sodan aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä. Näyttelijä Aku Hirviniemi kertoo Ylen elokuvasta kertovassa jutussa: ”Minusta elokuvan suuria teemoja on pelko, ennen kaikkea kuolemanpelko. Nykyihmisen on onneksi ollut vaikea samaistua siihen, millainen kokemus sodasta on. Elokuva tarjoaa samaistumispisteitä siihen, kuinka hirveä, mahdoton ja absurdi asia sota on.” Tuntemattoman sotilaan uudelleenfilmatisoinnin yhteydessä olemme saaneet tutustua myös elokuvan oheistuotteisiin, joiden kosketuspinta itse elokuvaan ja sen teemoihin on kuitenkin hyvin ohut.

Myynnissä on Tuntematon sotilas -rikkalapio, -monitoimimoppi, -vichy, -nötkötti, -sulatejuusto. Tuntematon sotilas on päälleliimattu tuotteisiin, jotka eivät millään tavalla liity elokuvan aiheeseen. Ellei liittymäpinta ole se, että sotilaat varmaankin söivät nötköttiä rintamalla. Vichya siellä tuskin hörpittiin.

Hesari on haastatellut historioitsija Jussi Jalosta, joka huomauttaa että ”sodan tuotteistaminen on vaikeaa” ja vertaa samalla Tuntematon sotilas -tuotteita veteraanimerkkien myyntiin. Ostamalla mopin osoitat siis isänmaallisuuttasi. Isänmaallisuus ja raaka sota eivät kuitenkaan ole yhteismitallisia. Tämä analyysi paljastaa sen, että Suomessa  isänmaallisuus on edelleen ennen kaikkea sotaa ja maanpuolustusta. Isänmaallisuuden sävyt häivytetään.

Oikea sodan tuote on tietenkin ase. Jostain syystä Sako tai Patria ei ole kuitenkaan lanseerannut Tuntematon sotilas -erikoistuotteita. Itseasiassa firmoja ei näy lainkaan pääyhteistyökumppanien listassa. Ranskalainen Rafale-hävittäjän valmistaja Dassault on ainoa aseteollisuuden yhteistyökumppani. Tämä johtuu tietenkin siitä, että Dassault haluaa myydä Rafale-hävittäjiään Suomeen.

Tuntematon sotilas -kivääri olisi liian todellinen tuotteistamistuote: sillä voi oikeasti tappaa. Siksi on turvallisempaa lanseerata Tuntematon sotilas -tiskiharja, koska sillä voi oikeasti vain tiskata. Näin vältetään sodan kauhun ja inhimillisen kärsimyksen todellinen kohtaaminen.

Lotta Kivinen