Itsenäisyyspäivän viettoa ilman sotaa?

Itsenäisyyspäivän viettoa symboloi Suomessa sota ja sodan muisteleminen. Sotilasparaati, sankarihaudoilla käyminen ja Tuntemattoman sotilaan katseleminen televisiosta N:nen kerran kuuluvat monen suomalaisen itsenäisyyspäivään. Monissa muissa maissa itsenäisyyspäivää vietetään iloisemmissa merkeissä – USA:ssa kauniina kesäpäivänä hampurilaisia grillaten ja Norjassa toukokuussa kansantansseja tanhuten. Suomessa toki vuodenaika tuo oman synkkyytensä juhlapäivään, mutta voisiko siitä huolimatta itsenäisyyttä juhlia muutoin kuin sodan symboleita toistellen?

Ensi vuonna Suomi täyttää 100 vuotta, ja koko vuodelle on suunniteltu juhlaohjelmaa. Toivoisin että näiden juhlaohjelmien – kulttuuriesitysten, tempausten ja elokuvien – joukosta nousisi uusia itsenäisyyden symboleita, jotka heijastaisivat paremmin itsenäistä Suomea 2010-luvulla. Samalla se pakottaisi meidät suomalaiset pohtimaan itsenäisyyttämme ja sitä, mitä se tarkoittaa nykypäivänä.

Itsenäisyys on muutakin kuin vieraan vallan poisajamista väkivalloin. Vuonna 1917 Suomi ei itsenäistynyt sotimalla vaan rauhanomaisesti, vaikka itsenäistymistä seurasi kansalaissota. Suomen itsenäisyys on muutakin kuin talvisota ja jatkosota. Suomalainen yhteiskunta on muovautunut 100-vuotisen historian aikana menestystarinaksi, joka ansaitsee tulla nostetuksi esille.

Lontoon olympialaisten avajaisissa yksi avajaisnumeroista oli omistettu Iso-Britannian omalle terveydenhoitojärjestelmä NHS:lle. Britit pitivät tuota järjestelmää siinä määrin arvossaan, että he halusivat tuoda sen koko maailman tietoisuuteen niinkin tärkeällä areenalla kuin olympialaisten avajaisissa. Samalla tavalla mekin voisimme nostaa esille suomalaisen yhteiskunnan arvokkaimpia osia – kuten esimerkiksi erinomaista koulutusjärjestelmäämme ja upeaa luontoa – ja juhlia niitä osana itsenäisyyttämme. Voisimme löytää uusia juhlasymboleita ja ylpeydenaiheita – muitakin kuin talvisodan ihme ja Raatteen tie. Sillä itsenäisyyspäivänä on tärkeää muistaa ei ainoastaan se, millä tavoin itsenäisyys saatiin, vaan myös millä tavalla se on saatu kukoistamaan.

Lotta Kivinen

Sadankomitean perinteinen Itsenäisyyspäivän matinea pidetään tiistaina 6.12.2016 klo 12 – 15 Rauhanasemalla. Tänä vuonna Itsenäisyyspäivän matinea järjestetään brunssina yhdessä juhlavuottaan viettävän Ydin-lehden kanssa. Ohjelmassa on vuoden 2016 rauhanpalkinnon julkistus, musiikkia ja runoja. Ilmoittaudu brunssille 30.11. mennessä sähköpostitse toimisto(a)sadankomitea.fi. Brunssin hinta on 50 euroa ja sillä tuetaan Ydin-lehden toimintaa.