Näkökulmia

Tiedote, 23.01.2018 12:07
Rauhanjärjestöt Rauhanliitto ja Sadankomitea ovat tehneet tänään 23.1. kantelun valtioneuvoston oikeuskanslerille. Ne pyytävät oikeuskansleria tutkimaan, ovatko valtioneuvoston Patria Land Systemsille myöntämät asevientiluvat Arabiemiraatteihin lainmukaisia. ”Kantelulla oikeukanslerille haluamme selvittää, onko hallitus toiminut lainmukaisesti ja ottanut vaadittavalla tavalla huomioon Suomen kansainväliset sitomukset myöntäessään vientilupia sotaan osallistuvaan maahan”, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius toteaa.
23.01.2018 11:13
Norjalainen sanomalehti Verdens Gang kertoi 11.1.2018, että Patria Land Systems Oy:n Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin myymiä AMV-ajoneuvoja on käytetty Jemenissä, jossa Yhdistyneet arabiemiirikunnat sotii osana Saudi-Arabian johtaman liittouman joukkoja. Rauhanjärjestöt Sadankomitea ja Rauhanliitto pyytävät kantelussaan oikeuskansleria muun muassa selvittämään, ovatko päätökset Patrian vientiluvista olleet lainmukaisia.
22.01.2018 01:26
Jemenin sota on YK:n arvion mukaan tämän hetken pahin humanitaarinen kriisi. Valtioneuvosto päätti 11.1.2018 jatkaa kyseistä vientilupaa vaikka valtioneuvoston tiedossa pitäisi olla, että sotatoimissa Jemenissä on hyökätty siviilikohteisiin ja tehty sotarikoksia, jotka kansainvälisten sopimusten mukaan ovat este aseviennille. Toivottavasti nyt uutisia siviileihin ja lapsiin kohdistuvista iskuista seurataan oikeasti tarkemmin ja Suomen hallitus seuraa Norjan esimerkkiä ja harkitsee uudelleen asevientiä Lähi-idän maihin.
13.12.2017 04:57
ICAN-kampanja vastaanotti viikonloppuna Oslossa Nobelin rauhanpalkinnon ydinaseiden vastaisesta työstään. Kampanjan on pyrkinyt luomaan kansanliikkeen kansainvälisen ydinasekieltosopimuksen saavuttamiseksi. Vaikka puhummekin ydinaseriisunnasta nykyään enemmän juuri ICANin kautta, niin myös Sadankomitean synty ja järjestön koko historia kytkeytyvät tiiviisti ydinaseiden vastaiseen toimintaan. Nora Westerlund pohtii blogissaan Sadankomitean työtä ydinaseettoman maailman puolesta.
13.12.2017 02:10
Ruokaa ei aseita -leiri on järjestetty jo lähes 20 kesän ajan. Tänä kesänä ruokaa jaettiin kuutena päivänä ja leirin aikana jaettiin yhteensä noin 900-1000 ruoka-annosta. Ruoan jaon lomassa käydään myös monta hyvää keskustelua, joissa kriittisiäkin näkemyksiä esittänyt henkilö voi jäädä pohtimaan keskustelussa heränneitä uusia näkökulmia.
13.12.2017 01:57
Käsityöteemaisella leirillä toteutettiin Concreatives -käsityökollektiivin opastuksella makrame-solmutekniikalla käsityötaidetta Rauhanaseman ympäristöön. tekniikkaa opetellessa ja solmuja punoessa jaoimme keskenämme taitoja. Vapaaehtoisten joukosta paljastui yllättäen esimerkiksi yksi ammatillinen matontekijä. Jaoimme tarinoita ja yhdessä olemisen ja onnistumisen hetkiä. Materiaalin – kuten matonkuteen – äärellä työskenteleminen yhdessä luo ihmisten välille omanlaistaan yhteyttä, johon ei välttämättä vaadita yhteistä kieltä.
12.12.2017 11:53
Koulu on nuorten arjessa paikka, jossa rauhaa rakennetaan yhdessä päivittäin. Taksvärkki ry kouluttaa vuosittain vapaaehtoisia globaalikasvatuksen kouluvierailijoita, jotka ohjaavat eri kouluissa ympäri Suomea globaalikasvatuksen työpajoja. Taksvärkin osallistavat työpajat antavat nuorille tietoa yhdenvertaisuudesta, ihmisoikeuksista ja kehitysmaiden nuorten elämästä ja aktivoivat nuoria pohtimaan yhdessä näitä teemoja.
7.12.2017 03:37
Siviilien puolustus -projektin tarkoitus on kehittää puolustusratkaisu sotilaallisia ja muita väkivaltaisia pakkotoimia, kuten hyökkäystä, miehitystä tai vaikkapa vallankaappausta vastaan. Sen on tarkoitus olla väestön itse organisoima sekä johtama, ja perustua väkivallattomaan toimintaan. Tätä toimintaa on tarkoitus opiskella, tiedottaa ja harjoitella laajasti sekä kehittää keskustelun kautta. Projekti on siis niin sanottu opintopiiri, joka kokoontuu keskustelemaan aiheesta ja järjestää Siviilien puolustus  tapahtumia.
7.12.2017 12:24
Radinet-hanke auttaa väkivaltaisissa ääriliikkeissä toimivia nuoria irtautumaan poliittisista tai uskonnollisista liikkeistä kehittämällä järjestöpohjaista valtakunnallista Exit-toimintamallia. Toiminta käynnistyi vuonna 2016 ja tähän mennessä Radinet on tavoittanut noin 50 nuorta. Muiden osalta Radinet on neuvonut ja tukenut nuoriso-ohjaajia ja muita nuorten kanssa yhteydessä olevia, jotta he puolestaan voisivat auttaa heidän puoleensa kääntyneitä nuoria.
Tiedote, 5.12.2017 04:49
Rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanpalkinnon saa tänä vuonna oululaisen Vuolle Setlementin Radinet-hanke tunnustuksena vaikuttavasta työstä väkivallattomuuden edistämiseksi. Vuonna 2017 suomalainen rauhanliike täyttää 110 ja itsenäinen Suomi 100 vuotta. Juhlavuonna Sadankomitea haluaa palkinnolla nostaa esiin toimintaa, jolla rakennetaan kestävää rauhaa Suomessa.

Sivut