Sadankomitean rauhanpalkinto bloggaaja Sakari Timoselle

Rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanpalkinto luovutetaan tänä vuonna bloggaaja Sakari Timoselle tunnustuksena ruohonjuuritason vaikutustyöstä yhteiskunnan epäkohtiin puuttumisessa. Palkinto on keraamikkotaiteilija Miia Kallion teos Rauhanlaiva.

Tänä vuonna rauhanpalkinnolla halutaan kiinnittää huomiota yksittäisten ihmisten tekemään rauhantyöhön. Sakari Timonen on käyttänyt tärkeitä puheenvuoroja liittyen maahanmuuttoon, pakolaisuuteen ja turvapaikanhakijoihin. Hän bloggaa vapaaehtoisena, mikä korostaa sekä yksilön vaikutusmahdollisuuksia että vastuuta reagoida epäkohtiin.

- Yhteiskunnallisen keskustelun ja asenneilmapiirin kiristyessä on tärkeää, että esimerkiksi internetin vihapuheeseen puututaan. Yhdenvertainen ja oikeudenmukainen yhteiskunta vaatii jokaisen panosta, eikä työtä voi sälyttää vain virkamiesten harteille, toteaa Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen.

- Rauhaa rakastava hiljainen enemmistö on saamassa tarpeekseen taloudellista eriarvoisuutta luovista poliitikoista ja ihmisarvokriittisestä äärioikeistosta. Nyt on jäljellä enää vaikein eli äärioikeiston seireenilaulun lumoaman väestönosan herättäminen huomaamaan kansanjohtajiksi itsensä julistaneiden onton ja itsekkään ajattelun vaarallisuus. Siihen en pysty minä eikä kukaan muukaan yksin. Silti olen vanhan viisauden kannalla: On parempi sytyttää yksi kynttilä kuin kirota pimeyttä, sanoo Sakari Timonen.

Palkinto julkistettiin Sadankomitean itsenäisyyspäivän matineassa Rauhanasemalla sunnuntaina 6.12. Sakari Timonen osallistui itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin kotipaikkakunnallaan, joten hän ei päässyt paikalle. Palkinnon julkisti Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen itsenäisyyspäivän puheensa yhteydessä.

Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuosittain vuodesta 1978 alkaen. Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa presidentti Tarja Halonen, Vapaa liikkuvuus -verkosto, Sovittelufoorumi ja Suomen EAPPI-ohjelma.

Asiasanat: