Sadankomitea mukana ATT-kokouksessa

Kansainvälisen asekauppasopimuksen (Arms Trade Treaty, ATT) kolmas osapuolikokous järjestetään Genevessä 11.–15.9.2017. Kokoukseen osallistuu myös Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen. Lahtinen osallistuu kokoukseen Suomen delegaatiossa kansalaisyhteiskunnan edustajana.

Kansainvälinen asekauppasopimus astui voimaan vuonna 2014, ja siihen kuuluu 92 valtiota. Vuonna 2017 sopimuksen puheenjohtajamaana toimii Suomi. Asekauppasopimuksen allekirjoittaneet valtiot sitoutuvat säätelemään kaikkien konventionaalisten aseiden, niiden ammusten ja osien siirtoja. Sopimus kieltää näiden viennin maihin, joista tiedetään, että niitä käytettäisiin sotarikosten tai kansanmurhien toteuttamiseen tai siviilejä vastaan, tai muihin humanitaarisen oikeuden vastaisiin tekoihin.

ATT-kokouksessa käsitellään muun muassa asekauppasopimuksen toimeenpanoa ja universalisaatiota eli sitä, kuinka valtioita voi kannustaa liittymään sopimukseen. Viikon aikana järjestetään myös useita sivutapahtumia, joissa keskitytään esimerkiksi asekaupan ihmisoikeusvaikutuksiin. Maanantaina 11.9. julkaistaan vuoden 2017 ATT Monitor -raportti, jossa tarkastellaan asekauppasopimuksen tilaa ja vuoden aikana tapahtunutta kehitystä. Samana päivänä julkaistaan myös ajatushautomo SaferGloben selvitys sopimuksen universalisaatiosta.

Photo: Control Arms 2016

Kansalaisjärjestöt vaativat asekauppasopimuksen tiukempaa toimeenpanoa

Kansainvälinen asekauppasopimusta seuraava Control Arms -kampanja, johon Sadankomiteakin osallistuu, muistuttaa, että asekauppasopimuksen tehtävä on inhimillisen kärsimyksen vähentäminen. Järjestöjä huolestuttaa varsinkin, että asevienti muun muassa Jemenissä sotiville valtioille jatkuu. Jemenin sodassa iskuja on kohdistettu siviilikohteisiin, ja maassa on käynnissä humanitaarinen kriisi. Suomikin on hyväksynyt asevientilupia muun muassa Saudi-Arabiaan ja Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, jotka sotivat Jemenissä. Control Arms vaatiikin valtioita lopettamaan välittömästi sellaisen aseviennin, joka ruokkii konflikteja, köyhyyttä ja ihmisoikeusloukkauksia.

Control Arms vaatii myös, että asekaupan raportointia on parannettava. Moni valtio on jättänyt kokonaan raportoimatta asevientinsä, ja raportit ovat olleet puutteellisia. Positiivista on, että suurin osa raporteista on julkisesti saatavilla. Raportoinnin läpinäkyvyydessä on kuitenkin parannettavaa.

Asekaupalla on merkittävät vaikutukset kestävään kehitykseen. Aseväkivalta, jota vastuuton ja huonosti valvottu asekauppa ruokkii, estää monilla alueilla kehitystavoitteiden saavuttamisen. Control Arms korostaakin, että on etsittävä tapoja, joilla voidaan edistää sekä asekauppasopimuksen toimeenpanoa että YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

Lue lisää